četvrtak, 14. travnja 2011.

Neverbalna komunikacija


Stara poslovica kaže da djela govore više od riječi, a psihološka istraživanja to i potvrđuju. Smatra se da 7% emocionalnog značenja prenosimo riječima, a oko 93% prenosimo tonom glasa i neverbalnim znakovima.
Iako se pod komunikacijom podrazumijeva verbalna izmjena poruka, jezik nije jedino komunikacijsko sredstvo. Komuniciramo svime što nam stoji na raspolaganju: gestama, držanjem tijela, mimikom, pogledom, fizičkim izgledom, odjećom, mirisom, šutnjom i dr. 
Renata Fox u svojoj knjizi Poslovna komunikacija kaže kako   neverbalna komunikacija u velikoj mjeri otkriva osjećaje i misli govornika. Ton glasa, izraz lica, geste, dodiri, držanje tijela govore o prirodi odnosa među sudionicima u procesu komunikacije. Ukoliko između verbalnih i neverbalnih elemenata poruke postoji nesklad, pažljiv promatrač će ga otkriti. Iz prirode neverbalne komunikacije proizlazi njezina dvosmislenost, što je čini čestim uzrokom nesporazuma.
Općenito se vjeruje da su žene izvrsni tumači neverbalnih signala, što proizlazi iz njihove veće kooperativnosti u procesu komunikacije. Mnogi vjeruju da to, uz neke druge osobine (npr. veća sklonost podjeli informacija i moći), žene čini superiornim poslovnim pregovaračima.


1 komentar:

  1. Odlican tekst.

    Ja bih vam edukacije iz neverbalne komunikacije predlozio na web stranici www.profkomunikacije.com

    OdgovoriIzbriši