petak, 15. travnja 2011.

Odašiljanje neverbalnih znakova

Pogled
Gledati sugovornika u oči u Zapadnoj se poslovnoj kulturi općenito smatra znakom iskrenosti, pouzdanja, povjerenja, i pozivom na društvenu interakciju. Pogled koji luta znak je nesigurnosti, osjećaja inferiornosti, pa čak i neurotične ličnosti. Preporuča se, stoga, 80-90% vremena gledati sugovornika u oči, ali bez zurenja.
Kad sugovornika gledamo u oči lako ćemo ustanoviti obraća li on pozornost na naše riječi, prima li našu poruku sa strepnjom, ili možda štogod krije. Studije pokazuju da ljudi jedni drugima gledaju u oči samo 50 do 60 % vremena provedenog u razgovoru. Prosječni kontakt očima kod govornika je 40 %, a kod slušatelja 70 %. Lakše nam je druge gledati u oči dok govorimo o nečemu što jako dobro znamo, zatim kad nas jako zanima sugovornikov komentar, ili kad želimo utjecati na drugu osobu. Skloni smo izbjeći kontakt očima kad govorimo o nečemu što nam je neugodno, kad nas ni tema, ni osoba naročito ne zanima, te kad smo uvrijeđeni. 
Izraz lica
Izraz lica odražava osjećaje i raspoloženje: zanimanje i dosadu, veselje i tugu. Smiješak je znak pozitivnih osjećaja i prijateljstva. Mrštenje odražava ljutnju i nezadovoljstvo.

Neverbalno komuniciranje se naslanja i na izraze lica i na zvuk i na osjećaj i na miris i na okus i na geste, te tako ponire duboko u emocionalnu pozadinu osoba, uključenih u komunikaciju.

« Kladim se da kandidat koji se ne zna osmjehnuti i nasmijati ne zna ni postupati s ljudima, i neće moći stvoriti pravo ozračje» (Fox, 2001.)
                        Jan Leschly, generalni direktor korporacije SmithKline Beecham
Držanje tijela i geste
Neki pojedinci pojavom ostavljaju jak dojam. Djelomično se to može pripisati fizičkom izgledu i odjeći, no dijelom je to svakako zasluga držanja tijela i pokreta. Preporučuje se uspravan položaj tijela i prirodne geste koje nadopunjuju verbalnu poruku. Valja izbjegavati klonuo, ovješen položaj tijela ili «ležanje» u stolici.
Osoba koja širi ruke, naginje se prema natrag, i ima «otvoren» položaj tijela signalizira spremnost na komunikaciju. Skrštene ruke, prekrižene noge, pogrbljeno držanje znakovi su defenzivnosti. 

Fizički izgled (odjeću, nakit, kosu) valja uskladiti s komunikacijskom situacijom i društvenim statusom sudionika. Istraživanja, naime, pokazuju da nesklad u tom segmentu izaziva nepovjerenje.
Udaljenost od sugovornika
Za vođenje svakodnevnog razgovora potrebno je u prvom redu znati na kojoj udaljenosti
od sugovornika moramo stajati. Pravilo svih kultura kaže da je fizička udaljenost razmjerna društvenoj udaljenosti, točnije razlici u društvenom statusu. Isto tako će se duhovno bliske osobe jedna drugoj primicati, a stranci odmicati. U svim kulturama neformalna situacija (npr. razgovor bliskih prijatelja) dozvoljava, i zahtijeva, manji razmak nego formalna (npr. poslovni razgovor). Budući da različite kulture odnosno subkulture propisuje različite razmake, nepoznavanje kulturno-specifičnih pravila o prostornoj udaljenosti sugovornika može uzrokovati nesporazume i sukobe. 




Nema komentara:

Objavi komentar